sobota, 3 listopada 2012

Kruche czekoladowe tartaletki z kremem z mascarpone i bitej śmietany


Pycha!

Baaardzo kruche tartaletki, z puszystym i lekkim kremem na bazie mascarpone i bitej śmietany, obłożone owocami. Możecie wybrać dowolne owoce, ale dobrze żeby były lekko kwaskowate (przy kruchych ciastach z dodatkiem kremu warto złamać całość czymś orzeźwiającym; w przeciwnym wypadku może wyjść bardzo mdło). Niestety musiałam użyć owoców mrożonych, ponieważ bardzo chciałam połączyć czekoladę i wiśnie, a tych niestety świeżych już nie było nigdzie. Owoce po rozmrożeniu nieco puściły sok, dlatego na zdjęciu krem dookoła owoców jest czerwony (: Dodałam też kilka malin.

Całość wyszła rewelacyjnie. Kruche można przygotować dzień wcześniej, natomiast krem i owoce nakładajmy bezpośrednio przed podaniem, aby spód nie zmiękł.

Krem dobrze przechowuje się do następnego dnia, także jeśli nam go zostanie, można wykorzystać do czegoś innego, albo - tak jak ja to zrobiłam - dołożyć do kawy zamiast mleczka i cukru (:


Przepis na 10 tartaletek, wypełnionych po brzegi.

PS Ponad 3 tysiące.


Składniki:
  • kruchy spód przygotowany z połowy porcji, z tego przepisu; 2 łyżki mąki odjąć i zastąpić gorzkim kakao
  • 400 ml śmietany kremówki, 30-36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 100 g stopionej, gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 małe opakowanie (9 g) śmietan-fixu
  • 2 łyżki amaretto, jeśli nie macie to można zastąpić 1 łyżką rumu
  • owoce

Przygotowanie:

Kruche spody przygotować według podanego przepisu. Wystudzić.
Przygotować krem - śmietanę prosto z lodówki ubić z dodatkiem usztywniacza (wcześniej wymieszanego z cukrami) uważając, by nie przebić całości. Mascarpone lekko rozmieszać mikserem, wmiksować do niego kakao, czekoladę i amaretto. Kiedy będzie jednolite i gładkie, za pomocą łyżki lub szpatułki wmieszać delikatnie śmietanę do serka, do połączenia.
Schłodzić.
Nakładać na kruche spody, dekorując owocami.

Smacznego!

1 komentarz: