Dziś na wytrawnie, kotleciki z kalafiora. Ja przygotowałam z resztą kalafiora, która została mi z poprzedniego obiadu. Można smażyć w głębokim tłuszczu, będą wówczas bardziej zarumienione i równomierniej wysmażone - ja jednak z tego zrezygnowałam i usmażyłam na patelni teflonowej z 1 łyżką oleju. Podane proporcje na ok. 8 średnich kotlecików. Świetnie smakują również na zimno. Są przepyszne i dość sycące. Polecam! :)
Składniki:
- ok. 500 g ugotowanego kalafiora
- 1 jajko
- 1 mała cebulka zeszklona na 1 łyżce oleju
- 1 pełna łyżka posiekanego koperku bądź pietruszki
- 1/3 szklanki bułki tartej do masy (mniej więcej, zależy "ile zabierze")
- 1/2 szklanki bułki tartej do opanierowania
- tłuszcz do smażenia
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kalafiora rozgnieść widelcem (lub przepuścić przez praskę do ziemniaków), połączyć z resztą składników i dobrze wszystko razem wymieszać. Panierować w bułce tartej, smażyć na złotobrązowy kolor.
Pychotka!!!!
OdpowiedzUsuń