poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Dżem z borówki amerykańskiej



Dziś tak jakoś... w sumie można nawet powiedzieć, że od niechcenia :) Wczorajsze popołudnie dosłownie zaowocowało w 6 litrów zebranej własnoręcznie borówki amerykańskiej. I co tu teraz zrobić? Oprócz czegoś, co zaplanowałam na środę (tak tak, za 2 dni) i co oczywiście Wam pokażę, nie miałam żadnego pomysłu. Stwierdziłam, że jeszcze nigdy nie robiłam dżemu z borówki, a przecież jest tak słodka i bogata w pektyny, które naturalnie dżem by zagęściły. Więc do dzieła!

Podane proporcje na 1 mały słoiczek dżemu.

Składniki:
  • 2 szklanki borówki amerykańskiej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Owoce dokładnie umyć i przebrać. Wrzucić do garnka lub rondla (najlepiej z teflonowa powłoką, aby uniknąć przypalenia), ale 1/2 szklanki rozgnieść widelcem. Wymieszać i gotować na niewielkim ogniu przez około 10 minut, aż większość owoców się rozpadnie, często mieszać. Po tym czasie dodać cukier i sok z cytryny, w ten sam sposób gotować przez 15 minut. Gorący dżem przekładać do słoików, zakręcić i studzić do góry dnem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz