Dziś przepis na ciasto prawie beztłuszczowe, bo zawiera w sobie zaledwie 3 łyżki oleju. Jest przepyszne, napakowane jabłkami, i to od nich głównie nabiera wilgoci. Przy wykładaniu go na blaszkę przypomina raczej jabłka obtoczone w cieście, a nie ciasto z jabłkami ;). Nie grozi mu zakalec, jest puszyste i idealne do herbatki. Świetny sposób na wykorzystanie zalegających jabłek. Pięknego brązowego koloru placek nabiera dzięki przyprawom korzennym i niewielkiemu dodatkowi orzechów włoskich.
Przepis własny.
Proporcje podane na dużą, prostokątną blachę lub tortownicę, wówczas ciasto będzie trochę wyższe.
Polecam!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (1/2 szklanki można zastąpić mąką pełnoziarnistą, żytnią, razową)
- 2/3 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, część można zastąpić migdałami
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 10 średnich jabłek
- szczypta soli
Przygotowanie:
Jabłka obrać i oczyścić, odstawić. Jajka ubić z cukrami i solą na puszystą, jasną masę. Do jajek przesiać mąkę z przyprawami i spulchniaczami, dokładnie zmiksować. Dodać orzechy, olej, ponownie zmiksować. Do gęstej masy wkroić jabłka, mogą być pokrojone w kostkę, grubsze plastry, lub po prostu wkrawane bezpośrednio (i o dowolnym kształcie, "byle jak"). Ciasto bardzo dokładnie wymieszać z owocami, tak by jabłka były dokładnie obtoczone w masie. Przełożyć na blachę, wyrównać, piec w 180 stopniach Celsjusza przez około 50-60 minut, do zbrązowienia, bez termoobiegu (ciasto można wtedy zbyt łatwo wysuszyć).
Smacznego!
przepis do wykorzystania !
OdpowiedzUsuńDaj znać jak już upieczesz i czy się przepis się sprawdził ;)
UsuńUpieczone! Wyszło dobre, chociaż zapomniałam o soli i nie dodałam orzechów;) Dla mnie może troszkę za słodkie, ale i tak pewnie zniknie w ciągu 24 godzin^^ Do polecenia:)
OdpowiedzUsuńWidzisz, zapomniałam dodać, gdy nie mam orzechów/migdałów w domu to zawsze o odrobinę (1-2 łyżki) redukuję ilość cukru.
UsuńPolecam spróbować wariantu z orzechami, bo całe ciasto jest miękkie i orzeszki fajnie chrupią ;)
Bardzo się cieszę że smakowało, pozdrawiam! ;)
Pyszne ciasto :) Polecam
OdpowiedzUsuń