sobota, 5 stycznia 2013

No-pastry almond tart (Tarta bez kruchego spodu)


Dziś przepis na pyszne ciasto - migdałowa, lekka masa i jabłka na wierzchu, z dobrze wyczuwalnym aromatem cytryny.
Do spodu wykorzystujemy same białka, także przydadzą się te, które być może macie właśnie poskładane w zamrażarce.
Nie nazwałabym tego ciasta tartą, bo tarta dla mnie musi mieć kruchy, prawie piaskowy spód, ale podałam tytuł sugerowany przez Autorkę (moją ulubioną Rachel Allen). Mimo wszystko jest bardzo smaczne, lekkie i pachnące.
W oryginale - No-pastry pear and almond tart. Gruszki zamieniłam na jabłka, które też świetnie pasują do migdałów.

Podane proporcje na okrągłą formę do tarty.

Polecam!


Składniki:
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 140 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 5 białek
  • 170 g tłuszczu, roztopionego i przestudzonego
  • szczypta soli
  • 3 średnie jabłka, obrane ze skórki, wydrążone i pokrojone w plastry



Przygotowanie:

W misce wymieszać przesianą mąkę, cukier puder, migdały, cukier wanilinowy i skórkę z cytryny, odstawić.
Białka lekko ubić z solą i sokiem, tylko tyle aby były lekkie i nieco napuszone (nie na sztywno!).
Białka wlać do suchych składników, dodać przestudzony tłuszcz i całość dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Przelać do formy, ułożyć na wierzchu jabłka.
Piec w 200 stopniach Celsjusza przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze ok. 10-15 minut (piekarnik góra-dół).

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Patrycjo! Ciasto wygląda wspaniale! Częstuję się kawałkiem i pozdrawiam:)
    Pysznie u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie! Muszę je zrobic :D

    OdpowiedzUsuń