czwartek, 28 lutego 2013

Naleśniki - idealny przepis



Jeśli szukacie idealnego przepisu na naleśniki - oto i on! Zdecydowanie mój faworyt. Od czasu jego znalezienia już nie robię ciasta naleśnikowego 'na oko'.
Konsystencja na tyle idealna, że można smażyć zarówno naleśniki cienkie jak chusteczki, jak i grubaśne placki.
Przepis zaczerpnięty stąd.
Podane proporcje na około 7 większych naleśników.

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 2 małe jajka
  • 300 ml mleka (ja daję pół na pół z wodą)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego/rzepakowego

Przygotowanie:

Zmiksować wszystkie składniki do jednolitej konsystencji, smażyć na rozgrzanej patelni.
Podawać z ulubionymi dodatkami, na zdjęciu z białym serem.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Wyglądają naprawdę przepysznie. Z białym serkiem lub dżemem to prawdziwy ukłon w stronę smaków z dzieciństwa. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. naleśniczki zawsze są idealne <3 szczególnie te słodkie ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre naleśniki, konsystencja idealna, kolejna pyszna potrawa z Pani bloga:)

    Pozdrawiam
    Agnieszka ze Szczecina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Agnieszko,
      serdecznie dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Pani Agnieszko,
      serdecznie dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń