czwartek, 7 marca 2013

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką


Ciasto maksymalnie kruche, wręcz piaskowe, z lekką, słodką i waniliową pianką, a do tego maliny i jagody!
Czy może być coś pyszniejszego na powitanie wiosny?
Ciasto (na zdjęciu) zrobiłam w większej formie niż Autorka i bez zmiany proporcji; dlatego warstwa piankowa jest tak niska. Gdy przygotujecie wszystko jak należy, z pewnością całość będzie nieco wyższa.
Przepis zaczerpnięty stąd.
Szczerze polecam! z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole.


Składniki:

Kruche ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego tłuszczu
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 opakowania (2x40 g) proszku budyniowego bez cukru, waniliowego lub śmietankowego
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego albo rzepakowego
  • 500 g dowolnych owoców, świeżych albo nierozmrażanych (dodajemy wyjęte prosto z zamrażarki)

Przygotowanie:
Tłuszcz pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka z solą. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto owoce, łopatką lekko wepchnąć je w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

3 komentarze: