Jeśli szukacie idealnego przepisu na naleśniki - oto i on! Zdecydowanie mój faworyt. Od czasu jego znalezienia już nie robię ciasta naleśnikowego 'na oko'.
Konsystencja na tyle idealna, że można smażyć zarówno naleśniki cienkie jak chusteczki, jak i grubaśne placki.
Przepis zaczerpnięty stąd.
Podane proporcje na około 7 większych naleśników.
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 2 małe jajka
- 300 ml mleka (ja daję pół na pół z wodą)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego/rzepakowego
Przygotowanie:
Zmiksować wszystkie składniki do jednolitej konsystencji, smażyć na rozgrzanej patelni.
Podawać z ulubionymi dodatkami, na zdjęciu z białym serem.
Smacznego!
Wyglądają naprawdę przepysznie. Z białym serkiem lub dżemem to prawdziwy ukłon w stronę smaków z dzieciństwa. ;)
OdpowiedzUsuńproste i pyszne! :)
OdpowiedzUsuńnaleśniczki zawsze są idealne <3 szczególnie te słodkie ;p
OdpowiedzUsuńBardzo dobre naleśniki, konsystencja idealna, kolejna pyszna potrawa z Pani bloga:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Agnieszka ze Szczecina
Pani Agnieszko,
Usuńserdecznie dziękuję i pozdrawiam :)
Pani Agnieszko,
Usuńserdecznie dziękuję i pozdrawiam :)