Baaardzo kruche tartaletki, z puszystym i lekkim kremem na bazie mascarpone i bitej śmietany, obłożone owocami. Możecie wybrać dowolne owoce, ale dobrze żeby były lekko kwaskowate (przy kruchych ciastach z dodatkiem kremu warto złamać całość czymś orzeźwiającym; w przeciwnym wypadku może wyjść bardzo mdło). Niestety musiałam użyć owoców mrożonych, ponieważ bardzo chciałam połączyć czekoladę i wiśnie, a tych niestety świeżych już nie było nigdzie. Owoce po rozmrożeniu nieco puściły sok, dlatego na zdjęciu krem dookoła owoców jest czerwony (: Dodałam też kilka malin.
Całość wyszła rewelacyjnie. Kruche można przygotować dzień wcześniej, natomiast krem i owoce nakładajmy bezpośrednio przed podaniem, aby spód nie zmiękł.
Krem dobrze przechowuje się do następnego dnia, także jeśli nam go zostanie, można wykorzystać do czegoś innego, albo - tak jak ja to zrobiłam - dołożyć do kawy zamiast mleczka i cukru (:
Przepis na 10 tartaletek, wypełnionych po brzegi.
PS Ponad 3 tysiące.
Składniki:
- kruchy spód przygotowany z połowy porcji, z tego przepisu; 2 łyżki mąki odjąć i zastąpić gorzkim kakao
- 400 ml śmietany kremówki, 30-36%
- 250 g serka mascarpone
- 1 płaska łyżeczka kakao
- 100 g stopionej, gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 małe opakowanie (9 g) śmietan-fixu
- 2 łyżki amaretto, jeśli nie macie to można zastąpić 1 łyżką rumu
- owoce
Przygotowanie:
Kruche spody przygotować według podanego przepisu. Wystudzić.
Przygotować krem - śmietanę prosto z lodówki ubić z dodatkiem usztywniacza (wcześniej wymieszanego z cukrami) uważając, by nie przebić całości. Mascarpone lekko rozmieszać mikserem, wmiksować do niego kakao, czekoladę i amaretto. Kiedy będzie jednolite i gładkie, za pomocą łyżki lub szpatułki wmieszać delikatnie śmietanę do serka, do połączenia.
Schłodzić.
Nakładać na kruche spody, dekorując owocami.
Smacznego!
Piękne! :)
OdpowiedzUsuń